5 lucruri care te descurajeaza

be happyCand am citit un articol despre un corporatist mort de epuizare ce a inviat dupa 3 zile, sa termine un raport, mi s-au desfasurat in fata ochilor „filme”, flash-uri de viata despre lucruri care imi ridicau in slavi entuziasmul, energia, motivatia, dar si momentele de „coborare” in infernul cotidianului si al operationalului, al politicilor de birou etc. Si asa am inceput sa ma gandesc la conversatiile cu prieteni, la evenimente, la momente, la ce anume scade entuziasmul si ne poate descuraja in demersurile noastre.

Cand nu ai pe cineva alaturi. Prieteni, sot/sotie, parinti. Cine crede in tine? Cine te iubeste – asa cum esti – nu cum ar vrea ei sa fii? Cine te sustine? etc. Este important sa traiesti cu oameni care te sustin, care te ajuta sa te ridici, sa privesti spre viitor. Este normal sa avem suisuri si coborasuri in viata, este normal sa ne mai scada energia, sa nu ne „pice” tocmai bine o lectie primita de la viata – sa avem pe cineva alaturi de noi in calatoria noastra, indiferent de situatie.

Cand rezultatele intarzie sa apara. Pentru ca, asa cum spuneam intr-un articol vechi, am invatat sa traim scurt, sa vrem repede, sa ne razgandim repede, sa renuntam repede, sa inlocuim. Aici si acum. Sau, dupa x timp de stradanii, de cai intortocheate, obtinem acel ceva, constatam ca suntem epuizati, ca limita ce ne-a fost impinsa ne-a „atins” in viata personala, in sanatate, ca nu am gestionat corespunzator „dimensiunea”, ca am vrut lucruri care nu erau neaparat in acord cu busola noastra etc.

Comparatia cu altii. De ceva vreme am inceput ca „contorizez” aprope zilnic comparatiile pe care le aud si pe care le fac si eu si am inceput sa ma sperii cumva. Poate ca pe unii ii motiveaza faptul ca aud comparatii sau ca sunt comparati pe altii, pe mine cu siguranta nu. Din punctul meu de vedere comparatia ucide entuziasmul, bucuria; uniformizeaza si te fac sa te raportezi la celalalt, la lume si nu la tine, te fac sa nu te mai intrebi despre tine etc.

Cand nu ai un plan, cand nu ti-ai stabilit obiective este usor sa fii distras, sa iti „omori” timpul in cadranul IV al managementului timpului (Covey): cadranul risipei si al excesului, lucruri pe care le facem pentru a evada: tv, sa te joci jocuri interminabile, ore întregi pe internet, facebook, email. Esti tentat sa faci orice, mai putin sa treci la actiune pentru propria ta viata etc. „Poreclita si e-pauza sau cybertandaleala, navigarea pe internet este cea mai raspandita dintre activitatile consumatoare de timp in randurile angajatilor. Aproximativ una din patru persoane recunoaste ca se joaca pe calculator la locul de munca. Fapt confirmat si de site-urile de jocuri, care raporteaza scaderi dramatice ale traficului dupa orele 5 p.m., cand majoritatea companiilor isi inceteaza activitatea zilnic… Compania Talkswitch ofera exemplul perfect in privinta retelelor de socializare: a recunoscut ca a avut o problema cand toti cei saizeci si cinci de angajati ai sai intrasera simultan pe Facebook.” (Procrastinarea, Piers Steel)

Cand te temi sa nu fii criticat, cand ti-e teama sa nu fii suficient de bun, sa nu dezamagesti. Adevarul este ca nu ai cum sa multumesti pe toata lumea. Si nici nu ne foloseste la nimic sa cautam confirmari pentru a ne trai viata si a face alegerile pe care le vrem in viata. Cred ca daca vrei sa innebunesti apuca-te sa schimbi ceea ce gandesc altii despre tine, sau ce vor altii de la tine. Ok, nu are cum sa fie simplu, e nevoie sa vezi ce e in spatele temerilor tale, sa „lucrezi” cu tine, sa iti doresti sa iti traiesti plenar viata, sa identifici care este structura ta, sa lucrezi pe punctele tale forte etc. Concentreaza-te pe ce ai de facut, fii mai prezent in viata ta, aloca-ti mai mult timp pentru a face, a fi mai atent, a te muta in actiune etc.

Pe tine ce te descurajeaza mai mult? Care sunt alte motive care pot descuraja pe care nu le-am surprins in aceasta lista?

Aboneaza-te pentru a primi articole noi, direct livrate in inbox-ul tau!

One Response to 5 lucruri care te descurajeaza

  1. Anca says:

    Mie și eșecul repetat îmi mai domolește entuziasmul… Autocritica pe care mi-o fac în urma eșecului mă îndeamnă să renunț la ceea ce fac, sau să mă așez altfel pe drumul spre obiectiv, dar fără prea mult entuziasm și mai ales cu teama de eșec în față – lucrez cu instrumente de dezvoltare personală pentru a scăpa mai repede de această meteahnă. Deci putem spune ca al 6 ”element” spre dezamăgire poate fi și încrederea scăzută în sine, element care are categoric legătură cu toate cele 5 puncte surprinse de tine.

Leave a Reply