Competenta vs. Capabilitate

competency vs. capability

Capabilitate a inceput sa fie din ce in ce mai folosit si nu de putine ori creeaza confuzie. Capabilitati sau competente? Cand si cum le folosim?

Competenta – abilitati (skills), cunostinte, aptitudini, valori, factori si alte caracteristici personale care conduc la o performanta superioara si sunt, in mod tipic, adunate impreuna sub conceptul de competenta. Competentele sunt relevante mai curand unei grupe intregi de joburi si nu unui job specific.

Competentele, in termeni generali, sunt acele „lucruri” pe care o persoana trebuie sa le demonstreze pentru a fi eficienta la un loc de munca, pe un rol, intr-o sarcina de indeplinit etc. Aceste „lucruri” includ comportamente relevante la locul de munca (ce spune si ce face o persoana in situatii de buna si slaba performanta), motivatie (modul in care o persoana se simte fata de un loc de munca, organizatie) si abilitati / cunostinte tehnice (ceea ce o persoana stie / demonstreaza cu privire la fapte, tehnologii, profesie, proceduri, loc de munca, organizatie). Competentele sunt identificate prin studiul joburilor si rolurilor intr-o organizatie. (Harvard University)

Competenta ajuta pentru a descrie „cum” se realizeaza o munca (prin angajarea KSA – knowledge, skills & abilities). Reprezinta o dimensiune importanta in munca. Acestea nu descriu ce se realizeaza in termeni de rezultate, responsabilitati, livrabile sau obiectivele specifice. Competentele sunt importante pentru a planifica, a ghida si a dezvolta un comportament / performanta.

competenta

Capabilitate – abilitatea cuiva de a face ceva.

Termenul care descrie calitatea de a fi capabil. Este conditia care permite unei persoane de a dobandi putere si capacitatea de a invata si de a face ceva. Capabilitate / capacitate este cunoscut si sub numele de abilitati implicite sau abilitati care nu sunt inca dezvoltate.

O persoana cu capabilitate are potentialul de a dobandi o abilitate specifica (skill) sau o calificare, pentru a fi de ajutor intr-o sarcina de lucru. Abilitatile invatate sunt adaugate la „banca” de cunostinte si abilitati a unei persoane. Noi abilitati insusite fac ca o persoana sa devina mai capabila pentru a indeplini o anumita sarcina sau pentru ca un candidat sa devina mai potrivit intr-un loc de munca.

In timp si cu exercitiu (cu practica), capabilitatile se dezvolta in competente. Capabilitatea serveste ca punct de plecare pentru cineva de a fi capabil sa faca ceva si sa devina mai bun in efectuarea unei sarcini.

Un talent sau abilitatea cuiva care are potential pentru a fi dezvoltata sau folosita. De obicei, termen folosit la plural – capabilitati.

Masurarea capacitatii unei entitati (departament, organizatie, persoana, sistem) pentru a-si atinge obiectivele, in special in raport cu misiunea sa de ansamblu (Business dictionary).

Pe scurt:

  • Capabilitatea si competenta nu sunt sinonime.
  • Capabilitatea si competenta sunt doua manifestari ale abilitatilor umane. Capabilitatea este conditia cuiva sau capacitatea de a face ceva. Uneori, o mai gasim sub denumirea de abilitati implicite (implied abilities). Pe de alta parte, competenta reprezinta o versiune mai buna, superioara capabilitatii. Persoana poate face ceva, indeplini o sarcina cu eficienta si eficacitate. Competenta inseamna gradul de abilitate in performanta unei sarcini.
  • Capabilitatea conduce la competenta. O persoana cu capabilitate poate adauga abilitati, cunostinte prin invatare si practica. Competenta serveste drept rezultat al aplicarii capabilitatilor.
  • Capabilitatea se refera la skills and abilities. In contrast, competenta poate fi o combinatie de cunostinte, abilitati, atitudine etc.
  • Capabilitatile sunt vazute ca fiind „generice”, in timp ce competenta este mai mult in domeniul „specialistilor”.

Leave a Reply