Despre angajament

In mod cert nu exista o definitie unica; apar o serie de „teme” comune ca fiind de succes:

  • Deblocarea dorintei, a commitment-ului (angajamentului), a energiei, a potentialului, creativitatea unei persoane si obtinerea de beneficii cuantificabile.
  • Crearea unui mediu si a unei culturi in care oamenii isi fac treaba cat de bine pot ei.
  • Generarea unui sentiment autentic de colaborare, de incredere, de ownership intre angajat si angajator.
  • Angajatii sunt dornici si depun un efort discretionar, zi de zi (nu doar ocazional).
  • Crearea unui sentiment de „prima zi de munca” zi de zi (acel entuziasm, energie pozitiva, stare de alerta constructiva etc.).

Si, nu de putine ori se spune ca atunci cand vezi angajamentul stii ca despre asta este vorba: ce se intampla la o sedinta, modul in care oamenii vorbesc unul cu celalalt; ai un sentiment de energie pozitiva, de angajament, de credinta in organizatie.

Despre bariere?

In fruntea listei de blocaje: Ÿleadership & management (uneori, anagajementul este vazut ca o tema a HR-ului, si fluffy…); cultura organizationala (de exemplu, angajamentul nu poate inflori intr-o cultura de tip „comanda si control” – caz in care managerii nu sunt pregatiti sa aiba incredere si sa „imputerniceasca” oamenii, deoarece se tem sa renunte la control); angajatii care se simt sub-stimulati si aflati sub micromanagment (reguli, proceduri care ii fac pe oameni, mai curand sa urmeze procedurile decat sa le puna sub reflectie si actiunea de a schimba status quo); Ÿ lipsa de consecventa (valorile scrise pe toti peretii, dar comportamentele din organizatie nu sunt in practica; submineaza increderea dintre angajat si angajator).

Daca intelegem barierele, si, mai ales, daca traim in mediul organizational si ne dorim sa vorbim despre, sa crestem angajamentul oamenilor, sa cultivam o cultura care sa ne „aduca” doar oameni fleurisanti, atunci putem trece la treaba. Evident, mai gasiti bariere, dar … incepeti de undeva. Si, mai ales, nu agatati in cui un astfel de „proiect”: cultivati-l, ingrijiti-l, petreceti cateva primaveri…, veri…, toamne si ierni…. Desi ne dorim ca lucrurile sa se intample ca in retelele de socializare – postezi un mesaj si ajunge viral in cateva ore, zile -, in viata reala schimbarile nu se intampla cu un click si un mesaj… oricat de rasunator / orbitor ar fi acesta.

Leave a Reply