Fiecare il ajutam – sau nu – pe cel de langa noi

together 2

Mi se spune ca unele articole merg la suflet, ca unele intalniri pe care le am cu oamenii sunt la momentul potrivit. In acelasi timp, vad cum si pe mine ma ajuta intalnirile cu altii, emailurile primite, gesturile daruite de ceilalti. Nu as fi in aceasta versiune fara sa am atatia oameni grozavi pe traseul meu de viata. Nu trebuie sa fii guru in zona de dezvoltare personala ca sa imbogatesti viata celui de langa tine. Iar daca celui de langa tine ii tuna si fulgera, simti ca te critica desi nu iti spune acest lucru – sau ti-o spune fatis -, daca vesnic e nemultumit si are ceva cu toata lumea, atunci nu cred ca iti pica tocmai bine sau, cel putin, iti ia ceva vreme pana cand iti vezi de ale tale. Iar noi, cand avem o zi din aceea de umblam cu norul de ploaie deasupra capului, tinem cumva mortis sa ii facem si pe ceilalti sa se simta la fel. Mai sunt zile, destule, cand cel de langa noi, prin lucruri mici, prin discutii – chestii ce pot parea banale -, aduc multa valoare in viata ta. Si cand iesi la o cafea cu colegul de birou, faptul ca vorbesti, ca asculti, ca zambesti, ca iti vin idei, ca te descarci etc. – este un „moment” care iti imbogateste ziua. Ma gandesc la emotii, la gesturi, la idei… „chestii” pe care nu le cumparam si pe care le putem darui daca nu am fi atat de preocupati de…, atatea prioritati si chestii mai importante de facut… 🙂

Si tu, atunci cand zambesti, cand ai o zi de te simti pe val, in mod cert ii influentezi pe cei de langa tine. Ne molipsim de emotiile celuilalt, ne ajuta empatia sa comunicam dincolo de cuvinte.

Prin ceea ce faci ii molipsesti pe cei din jurul tau. Faci sport, mananci sanatos, apoi te intreaba o prietena / un prieten despre sala la care te duci, despre alimentatie etc. La job, faptul ca faci o prezentare altfel, ii da idei unui coleg pentru o viitoare prezentare / proiect. Poate, unele schimbari in viata, majore sau nu, le-ai facut pentru ca ai fost „inspirat” de altii.

Iti place sau nu la job, se intampla chestii faine ca esti la job. Desi nu putini sunt cei ce se plang de locul de munca, esti inconjurat de colegi, esti util prin ceea ce faci, ai un pachet de beneficii, inveti chestii noi etc.

Stiu ca ne-ar placea sa ne bucuram de o viata fara hopuri, dar realitatea e alta. Asa ca, trecand prin greutati suntem ajutati la randul nostru sau ii inspiram pe altii atunci cand se vor lovi de ceea ce ne-am lovit noi. Faptul ca putem asculta, ca putem imbratisa, ca stim cand sunt de prisos cuvintele, toate pot fi acel quelque chose (vorba unei amice, Ioana) de care are nevoie cel de langa noi. In relatia de acasa, sa nu uitam sa ne ingrijim de relatia pe care, nu de putine ori, incepem sa o neglijam, uitam sa o gradinarim; ne indepartam, uitam sa spunem „te iubesc” pentru ca e by default si cel de langa noi stie, suntem prea obositi sa mai facem surprize, prea coplesiti de incercari si uitam sa imbratisam.

Complimentele pe care le faci si le primesti. A propos, cand ai primit ultima data un compliment? Tu, cand ai facut ultima data un compliment? Obositi, prinsi in rutina, uitam de imbratisari, de cuvinte frumoase, de emotii; ne varsam ofurile, frustrarile si supararile in cel de langa noi. Uitam de vorbele bune, uitam sa facem un compliment, uitam sa ne punem in locul celui de langa noi si sa ne gandim cum ne-ar pica noua daca ni s-ar spune / face acel lucru.

Cel mai probabil, nici nu ne-am gandit cat de multe urme lasam in vietile celorlalti. Tu ce faci pentru ceilalti? Nu de putine ori subestimam ceea ce facem, nici macar nu mai remarcam aceste mici gesturi ce fac parte din noi, din viata noastra si… din viata altora. De aceea, iti propun sa te gandesti in acest fel la tine si la ceea ce lasi pe traseul de viata al celorlalti. Haide sa incepem impreuna un astfel de proiect despre ce facem azi pentru cel de langa noi!

Foloseste campul comments pentru orice idee, gand, experienta a ta!

Leave a Reply