Mentorat inversat

Persoana care in mod traditional isi asuma rolul de mentor (in general, superior manager, o persoana cu o experienta vasta de viata si exprienta profesionala etc.), sa isi asume si rolul de mentee.

A castigat popularitate cand Jack Welsh (CEO of General Electric) si-a instruit cei 600 de top managers sa devina „studentii” angajatilor mai tineri, in acest caz, in primul rand pentru a invata despre Internet. Din acel moment, mentoratul inversat a fost privit ca o tehnica semnificativa pentru a aborda diferentele intre generatii, pentru a accelera invatarea unor tehnologii noi si pentru a integra noi perspective. Aceasta reciprocitate a relatiei de mentorat asigura efecte pozitive de ambele parti. Totusi, studii recente arata ca aceasta tehnica de dezvoltare este foarte putin uzitata in zilele noastre. Necesita curaj din partea managerului si senior managerului pentru a fi receptivi la feedback-ul unui hipo (high potential) tanar, lipsit de experienta, pe de o parte si, pe de alta parte, din partea organizatiei cu o anumita sensibilitate fata de statut.

Sunt 3 reguli de baza de avut in minte atunci cand demarati un mentorat inversat (pentru a debloca beneficiile rezultate din aceasta tehnica de dezvoltare):

  • Este o strada cu doua sensuri: relatia de mentorat este mult mai generoasa atunci cand fiecare este valorizat.
  • Co-creare de valoare: cot la cot si totul ar fi mai usor.
  • Pastrati-l informal: puteti incepe cu conversatii valoroase si care au potential sa evolueze in relatii de substanta.

Mentoratul inversat este o modalitate eficienta de a oferi angajatilor tineri / juniori, o fereastra catre nivelurile superioare ale organizatiei, astfel incat atunci cand mentees se vor retrage/pensiona, tanara generatie sa aiba o intelegere mai buna asupra business-ului.

Aboneaza-te pentru a primi articole noi!

Leave a Reply