O carte pentru tine: Principiul progresului

Fie ca lucrezi in consultanta, in management sau aspiri la o pozitie manageriala, fie ca esti angajat intr-o firma mare sau mica, uite o carte utila. De cele mai multe ori, cartile care abordeaza „leadership-ul” abunda de pilde, metafore, anecdote, exemplele devenite clasice din marile companii, Principiul Progresului are o abordare diferita: autorii au efectuat un studiu riguros in care au analizat impresiile zilnice a 238 de angajati din cadrul a 7 companii de succes din lume. Au rezultat peste 12 000 de insemnari ale participantilor la studiu si „discutii” despre: viata profesionala interioara, principiul progresului (dintre toate evenimentele pozitive care ne influenteaza viata profesionala interioara, cel mai puternic este progresul in cadrul unei activitati semnificative), catalizatori (evenimentele care ajuta indirect la functionarea poiectelor) si nutrienti (evenimente interpersonale care ii hranesc emotional pe cei care fac munca respectiva), pe de o parte si despre ce anume submineaza viata profesionala interioara: obstacolele in munca, inhibitorii (evenimente care incetinesc avansarea proiectului) si toxinele (evenimente interpersonale care ii demoralizeaza pe oamenii care muncesc).

Cumva, te vei regasi in exemplele / relatarile participantilor la studiu.

„Actiunile observabile dintr-o organizatie formeaza doar varful aisbergului; viata profesionala interioara reprezinta partea uriasa ascunsa sub suprafata apei. Cand va plimbati pe culoarele companiei unde lucrati, vedeti si auziti oameni care tin prezentari in fata managerilor, se consulta cu colegii, se documenteaza pe internet, discuta cu clientii, participa la sedinte sau fac experimente. Aceasta este viata profesionala observabila, partea vizibila a muncii fiecarui angajat, ceea ce vedeti cand priviti activitatile zilnice ale tuturor. Ceea ce probabil n-o sa observati sunt parerile personale despre indiferenta managerului din timpul prezentarii, sentimentul de triumf dupa o conversatie cu un client sau hotararea de a rezolva cu orice pret o problema chinuitoare aparuta in cursul experimentului. Viata profesionala interioara pe care o are fiecare individ – gandurile, sentimentele si motivatiile declansate de evenimentele unei zile de lucru. (…)

Viata profesionala interioara este interioara deoarece se desfasoara in mintea fiecarei persoane. Desi este extrem de importanta pentru cum s-a simtit acea persoana in ziua respectiva, de obicei este imperceptibila pentru ceilalti. Insa unul dintre motivele pentru care viata profesionala interioara ramane ascunsa vederii este ca oamenii incearca sa o ascunda. Majoritatea organizatiilor au reguli nescrise impotriva exprimarii unor emotii intense sau a unor opinii puternice – mai ales daca acestea sunt negative sau contrare majoritatii. Si chiar daca oamenii simt ca se pot confesa unui coleg, ei detesta sa isi dezvaluie sentimentele unui superior. De exemplu, chiar daca simtiti ca explodati de nervi cand presedintele consiliului de administratie va respinge raportul minutios pe care l-ati prezentat, probabil ca veti zambi politicos si veti intreba ce alte date ii sunt necesare. Sa fii „profesionist” inseamna sa iti ascunzi indignarea. (…) Viata profesionala interioara este despre perceptii – impresii favorabile sau nefavorabile (uneori destul de nuantate), despre manageri, echipa, munca si despre sine.

Poate ca managerii nu sunt constienti de importanta progresului pentru motivatia umana, dar acesta este secretul pe care il stie orice creator bun de jocuri video. Dintre toate formele de distractie, jocurile video creeaza cea mai mare dependenta. Oamenii, in special tinerii intre cincisprezece si treizeci si cinci de ani, consuma cantitati enorme de timp si bani cufundati in lumi fantastice precum cea din celebrul joc online pentru utilizatori multipli World of Warcraft. Ce ii fascineaza atat de mult? In general, este vorba despre doua lucruri: indicatorii constanti care arata progresul si semnalizatoarele de succes. Ambii influenteaza pincipiul progresului. Practic, toate jocurile video au o „bara de progres” care este permanent vizibila pe ecran, in timp ce utilizatorul este implicat in joc… Semnalizatoarele de succes seamana, intr-un fel, cu insignele pe care le castiga cercetasii si cercetasele pentru ca au indeplinit cu bine anumite sarcini. (Aici as mai adauga eu: stelutele care sunt inscriptionate pe tricourile echipei Germaniei la campionatele mondiale de fotbal; fiecare steluta inseamna victoria in campionatul mondial de fotbal)… Managerii cu adevarat eficienti stiu sa faca acelasi lucru pentru subordonatii lor.

(…) Oamenii spun adesea: „Sunt doar afaceri, nu e ceva personal”. Dar munca este personala. Multi oameni, mai ales profesionistii care au investit ani de studiu cu scopul de a se pregati pentru carierele lor, se identifica si cu munca pe care o depun.”

Vei gasi in carte sugestii despre cum sa faci, astfel incat sa creezi un mediu de lucru stimulativ, sa stimulezi si sa pastrezi motivatia oamenilor, sa cresti creativitatea in gasirea solutiilor.

Sper sa iti fi deschis apetitul pentru a parcurge pe indelete aceasta carte: Principiul Progresului. Cum sa folositi micile victorii pentru a stimula bucuria, implicarea si creativitatea la locul de munca de la editura PUBLICA.

Publica

Leave a Reply