Paradigmele

… „vad destule broaste fierte prin organizatii”, imi spuse cineva zilele trecute. Si mi-am adus aminte de un articol pe care l-am publicat in trecut despre nevoia de schimbare a paradigmelor (articolul Gandirea strategica – partea a 4-a: http://www.hrnouveau.ro/gandirea-strategica-partea-4/#more-654)

Oameni care raman „agatati” in organizatii, care nu mai cred in nimic, care isi lasa vietile in amortire (eventual, autocompatimire, vaicareala pe la o cafea/tigare). Nu pot spune ca am intalnit oameni „rai”. Nu pot spune ca am intalnit vreun manager „dezastru”. Am intalnit, in schimb, oameni care lucreaza cu un set de paradigme care nu se mai aplica vremurilor actuale, care nu realizeaza ca se intampla schimbari, ca se intampla „crize” etc. De cele mai multe ori, deciziile se iau pe termen scurt, de pe o zi pe alta si aproape nimeni nu se mai asigura de sanatatea pe termen lung a unei organizatii, a propriei vieti. Sunt multe semne de „suferinte” – ale unei organizatii, ale unei vieti -, dar, cumva preferam sa ne fierbem la foc mic…, nu ne concentram suficient pentru a crea o poveste de schimbare care sa fie inteleasa de toata lumea si care sa creeze un sentiment de urgenta.

Deunazi, intr-o discutie despre managementul performantei dintr-o organizatie, acelasi ofuri: Se aplica cu mai mult sau mai putin sarg, pana la punctul de „out” pentru cei cu slaba performanta, pentru cei „nealiniati” din punct de vedere „how” (asta se poate discuta bineinteles dupa ce au fost formulate clar asteptari, dupa ce a existat comunicare etc.). Lipsa unui tough call din partea executive team nu face decat sa „incarce atmosfera”, sa nu aiba atata rezonanta nici programele de „schimbare”, nici cele de „dezvoltare”. Un specialist de HR imi spunea la un moment dat ca: investim in programele de dezvoltare pentru manageri in speranta ca vor pleca…

Fara fancy matrics si cuvinte business-glamuroase, oamenii trebuie sa poata sa articuleze povestea de schimbare a unei organizatii pentru a fi in acord cu vremurile, cu cerintele pietei, sa inteleaga ce inseamna viata intr-o organizatie etc.

Iar in toata aceasta „fiertura”, intotdeauna vei gasi oameni pregatiti pentru noi oportunitati, pregatiti pentru chestii mai mari decat isi pot imagina ei, oamenii pregatiti sa se implice in noi povesti ale organizatii si pregatiti sa ii influenteze si pe altii in aceasta noua calatorie… Este vorba despre paradigme…

 

 

(Va urma – o serie de 3 articole)

Aboneaza-te pentru a primi articole noi!

 

Leave a Reply