Planul de dezvoltare: de bifa sau pe bune?

Dev planNu stiu cate ai citit despre acest subiect pana acum. Nu stiu cat de mare importanta ii acorzi. Nu stiu la ce te gandesti cand auzi asa ceva: plan de dezvoltare. Exista pe „piata” abordari care sustin beneficiile unui plan de dezvoltare, dar si abordari care nu incurajeaza existenta unui plan, plecand de la premisa ca totul se intampla, este dinamic si sa nu cumva sa ne punem niste ochelari de cal si sa ratam ceva oportunitati care se ivesc in tevatura vietii. Personal, pledez pentru discutii sincere cu noi insine si cu ceilalti, pentru cateva notite, pentru un jurnal al momentelor-cheie, al tiparelor noastre, al progresului inregistrat etc. In plus, l-am vazut functionand in real life 🙂

In organizatii, din pricina presiunii livrabilelor, a schimbarilor frecvente, a managerilor schimbati sau intepeniti in structuri si care nu mai apuca sa asimileze procesele de resurse umane si schimbarile din acestea, a angajatilor care nu inteleg ce-i cu competentele si alte chestii pe care le vad ca fiind pur haseriste (HR-iste), ce roluri si responsabilitati au in varii procese etc., planul de dezvoltare reprezinta fie un must de bifat ca parte din managementul performantei si upload in sisteme, fie un must de bifat pentru ca L&D sa centralizeze nevoile de training pentru current FY, fie se desfasoara cu rigoare si aplecare din partea tututor (ultima varianta, ce-i drept, nu prea am intalnit-o). Aceste planuri de dezvoltare se intampla ca pe ceva de facut printre multe alte taskuri, se face pentru ca asa cere hr-u’, ca trebuie, ca nimeni nu a explicat „ce”-ul si „de ce”-ul din spatele unui astfel de demers. Pe bune, tie ti-a explicat cineva ce este cu acest plan de dezvoltare, la ce te ajuta (dincolo de a bifa cursuri de participat) si ai primit vreun feedback pe marginea acestuia?

A. In primul rand cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa avem un plan de dezvoltare personala. Indiferent ca organizatia sprijina un astfel de demers sau nu. Planul de dezvoltare inseamna sa te ordonezi, sa iti asezi prioritatile, sa stii unde esti, cine esti si incotro te indrepti. Este un lucru util si ancorat in viata.

Un plan de dezvoltare personala include aspiratiile unei persoane, punctele forte si competentele sale, cat si pasii care sa indice felul in care acesta plan se concretizeaza. De asemenea, mai poate include o referinta la cariera unei persoane sau la prioritatile sale in viata, analize ale oportunitatilor si riscurilor, cat si planuri alternative (de tipul planurilor B / back-up plan). Deci, este chiar util, nu? Un astfel de demers ne ajuta sa ne adresam intrebari de genul:

 • Ce imi doresc cu adevarat sa fac in aceasta viata?
 • Ce fel de persoana imi doresc cu adevarat sa fiu?
 • Sunt sigur(a) in legatura cu ambitiile si scopurile personale?
 • Iau deciziile cele mai potrivite care sa ma poarte catre ceea ce imi doresc sa fiu?
 • Sunt responsabil(a) de propria viata si de studiile mele – sau doar sper ca va functiona intr-un fel?

Conceptul insusi de „dezvoltare” sugereaza un termen lung; planul de dezvoltare personala este in general de lunga durata, efectele sale fiind vizibile in timp, nu dupa o perioada foarte scurta. Dezvoltarea personala se refera si la capacitatea de a gasi rabdarea de a petrece timp cu noi pentru a intelege ce se intampla cu adevarat in fiinta noastra. Rabdarea si pauzele sunt elementele necesare care ne vor ajuta sa ne detasam de ritmul grabit al vietii si de a ne ajuta sa ne (re)stabilim prioritatile.

B. La fel de bine, te poti gandi la un plan de dezvoltare al familiei. Poate nu ai avut modelul de a relationa si construi o familie de acasa, poate ai adunat mai multe despre asa nu, decat asa da, poate iti cresti copilul singur(a) … etc. Daca simti nevoia unui astfel de plan iata cateva activitati, pe scurt, al caror scop principal este acela de a consolida legaturile dintre toti membrii familiei: programarea unui timp pentru familie, a manca impreuna cat mai mult posibil, impartirea sarcinilor, incurajarea celorlalti, voluntariat impreuna, aratati-va interesul fata de pasiunile celorlalti, bucurati-va alaturi de alte familii etc.

C. Planul de dezvoltare profesionala. Afla mai multe despre acesta, cum se aplica in organizatia ta. Vorbeste cu managerul tau si foloseste timpul cu managerul pentru a intelege, pentru a culege feedback, pentru a te apleca mai bine asupra continutului planului tau de dezvoltare. Asa cum te ingrijesti pe tine, esti atent(a) la ce mananci, cum te imbraci, iti planifici viitoarele vacante etc., acorda-ti timp, ai rabdare si petrece un timp valoros cu tine in zona de dezvoltare profesionala. Fie ca iti doresti si cam stii care ar fi pasul urmator al tau in cariera in organizatia din care faci parte, fie nu prea te-ai preocupat de acest subiect, pentru succesul tau pe termen lung, pentru o viata profesionala echilibrata si pentru a fi cat mai pregatit indiferent de schimbarile ce iti vor poposi in viata, e momentul sa te ocupi mai mult de tine. Asta este primul pas in succesul tau professional: sa iti asumi raspunderea pentru propria dezvoltare.

Din experienta, dar si din literatura de specialitate si studii iti pot spune ca bad development plans hurt potential & better no plan than a bad plan. Un plan de dezvoltare bine gandit si conceput te pregateste sa ai succes in joburi de nivel superior prin asigurarea angajamentului, efortului si in retentia ta ca angajat. Desi planul de dezvoltare poate contribui la cresterea competentei, impactul in angajament este mult mai mare. Planul de dezvoltare realist insufla nu numai un angajament mai mare, dar ofera si un stimulent puternic pentru angajati sa ramana alaturi de organizatie.

Iata cateva beneficii ale unul plan de dezvoltare in ceea ce priveste viata profesionala:

 • Vei avea o idee mai clara despre genul de viata sau slujba pe care ti-o doresti.
 • Vei avea o mai mare incredere in alegerile pe care le faci.
 • Vei avea o mai mare incredere in aptitudinile, calitatile si atributele pe care le aduci in cariera ta.
 • Vei fi intr-o forma mai buna pentru un job mai bun.
 • Vei fi mult mai capabil sa discuti despre talentele tale, calitatile personale si competentele tale ca angajat.
 • Vei avea o mai buna rezolvare a problemelor si o mai buna planificare.
 • Iti vei dezvolta o atitudine pozitiva asociata cu o viata profesionala de succes.

Va urma: Take-away planul de dezvoltare 🙂 – pe scurt, cum sa aduci in concret planul de dezvoltare

Aboneaza-te acum pentru a primi articole noi, direct livrate in Inbox-ul tau!

 

Leave a Reply