Relatia cu managerul (partea a 3-a)

O sa ma intrebi: bine, si ce poti face in astfel de situatii? Ideal ar fi sa se minimizeze la maximum existenta acestor tip de manageri. Asta inseamna ca inainte de a accepta o oferta de job, inainte de o promovare, de schimbari la nivelul managerial, este util sa se ia in considerare / si sa iei in considerare:

(a) Diferentele existente intre manager si subordonat: cat de mari sunt aceste diferente, sa fie acestea, fara speranta, prea mari? (b) este seful la fel de competent si cu putere ca si omologii sai, daca nu – ce fel de probleme iti poate crea? Peste ce poti trece si peste ce nu poti trece? (c) daca sunt mai multi sefi, cum vor agrea ei pe politici si obiective, cum vor colabora, sunt animozitati puternice intre acestia – cum te pot afecta?

Bineinteles, sunt situatii cand aceste probleme nu pot fi eliminate printr-o analiza apriori – seful tau este promovat si altcineva este adus in loc, un job este atat de atractiv pentru tine incat simti ca nu poti renunta si refuza. Apoi, sarcina cade pe tine, subordonat sa faci tot ce poti tu. Si, in cazul in care nu functioneaza, provocarea este de a-ti dezvolta o baza suficienta de putere, independenta de seful sau sefii tai, astfel incat sa poti evita sa fii arbitrar impins in fel de fel de situatii sau exploatat.

Nu de putine ori, ma intreb cum este evaluat raspunsul tau la un interviu daca spui ca ai plecat din cauza incompetentei sefului? Oricat ai explica, ai argumenta, ai veni cu evidente… cum credeti ca rezoneaza un astfel de raspuns? Oricat de frumos si politic l-ai impacheta…

Aboneaza-te pentru a primi articole noi!

Leave a Reply