Se (tot) spune ca atitudinea este viitorul (cont.)

Nu sunt adepta unei abordari extreme. Pentru ca nu am argumente pentru extreme si nu cred ca ar functiona. Iar din experienta, le-am vazut pe amandoua in fapt si … nu functioneaza. Este usor frivol sa ne lasam prada entuziasmului intr-o lume a business-ului unde diferenta conteaza, unde noul, abordarile altfel, pasul inainte etc. conteaza.

Si ma intorc la experientele mele din care am tot invatat si nu ma satur sa invat din ce traiesc.

O persoana care „ma atztza”, „ma aprinde” precum starnesti un caine cand ii fluturi un bat pe la bot, oricat de mult m-ar stimula intelectual, ma oboseste emotional si nu ma face decat sa imi influenteze negativ atitudinea fata de acea persoana, sau , poate chiar fata de persoana imediat urmatoare cu care ma intalnesc. Asta a propos de cel de-al 4-lea bullet din articolul anterior pe aceeasi tema: prezentarea.

atitudineAtitudinea fata de sine reflecta imaginea de sine. Daca ai o imagine de sine buna, atunci si atitudinea ta fata de tine va fi pozitiva. Atitudinea este „reprezentantul” sinelui nostru. Ea poate fi cel mai bun prieten al nostru sau cel mai aprig dusman. Daca ne formam o atitudine deschisa, binevoitoare si reusim sa observam si sa evidentiem aspectele pozitive ale vietii, oamenii se vor simti atrasi de noi si vom reusi sa punem bazele unei relatii. Acum, spuneti si voi, cine isi doreste sa stea in preajma unei persoane care tuna si fulgera, care te instiga si scoate ce e mai nesuferit in tine? Cand avem o atitudine negativa, avem o imagine distorsionata asupra vietii. Tendinta este sa observam si sa reliefam aspectele negative si cu cat ne concentram mai mult asupra lor, cu atat descoperim mai multe. Formam un cerc vicios. Si, cu mare emfaza, putem vorbi despre standardele noastre inalte…

Stiu ca viata ne impinge la limita, ca, uneori, ajungem la fundul sacului si suntem invadati de umbre. Dar, atitudinea necesita o permanenta ajustare, este bine sa lucram la ea tot timpul.

Cum putem ajunge la o atitudine pozitiva? Sa practicam si sa ne cultivam o vorbire interioara pozitiva, sa invatam sa identificam aspectele pozitive ale vietii – sa ne concentram sa gasim acele lucruri care ne fac viata mai frumoasa in fiecare zi (o cafea bauta in tihna, o intalnire cu un prieten, privit pe strada in timp ce mergem pe jos o statie de autobuz etc. – sa iti faci un jurnal de bucurat pe tine), sa fim recunoscatori pentru lucrurile bune din viata noastra, sa ne odihnim mai mult, sa facem exercitii fizice regulat, sa facem complimente si sa fim politicosi, sa ne dezvoltam simtul umorului si sa radem cat mai mult etc. Atitudinea nu este altceva decat obisnuinte ale gandirii, iar obisnuintele se pot dobandi. O actiune repetata devine o atitudine realizata. In acelasi timp, nu uita sa iti antrenezi mintea.

Aboneaza-te pentru a primi articole noi, direct livrate in inbox-ul tau!

Leave a Reply