Succession Management sau despre cum „cresc” oamenii la „umbra” ta

Bette_Davis_in_All_About_Eve_trailer(Articol publicat pe LinkedIn – 1 sept. 2014)

Nu stiu cat ai experimentat acest „proces” la tine in organizatie, nu stiu cat ai citit, sau ce ai auzit despre succession & talent management. Cert este ca se face mare valva in jurul acestor subiecte si parca nu mai e organizatie care sa nu isi doreasca sa aiba asa ceva, sa faca lucruri, sau sa faca orice altceva asemanator pentru a face fata „razboiului” pentru talente despre care se tot razboiesc consultanti, angajatori, presa de specialitate, continuturi care mai de care ale workshop-urilor, discutii pe forumuri, instrumente de masurare si monitorizare, conferinte etc.

Hai sa iti povestesc ceva… Ce a trait un Star al unei organizatii. Ascultand persoana respectiva cum imi deruleaza scenariul si life line-ul profesional, imediat mi-a venit in minte un film si ti-l povestesc imediat, pe foarte scurt. Probabil, l-ai vazut si tu: „Totul despre Eva” cu Bette Davis in rolul principal.

Sa revenim la film si la povestea noastra: Un manager – Star al unei organizatii – cu state vechi de plata, trecand prin diferite stagii de cariera, „crescut” frumos, cu o performanta constanta, demonstrand in varii momente de schimbari, de provocari organizationale, cu un solid background „tehnic”, cu potential pentru pozitii mai inalte, conform realitatii cotidiene si criteriilor organizatiei etc., toate acestea traducandu-se in feedback-uri pozitive, fel de fel incentive-uri, de recunoasteri s.a.m.d. In film: Margo, o actrita celebra care avea tot ce isi putea dori o femeie, in general: haine rafinate, bijuterii, o casa frumoasa, acces catre o lume sofisticata, faima, admiratie, si iubire. Si…, exact ca in film, realitatea incepe sa imbine: ambitia, asteptarea cu interventia, cu actiunea. Eva este o tanara frumoasa si modesta, gata oricand sa sara pentru a satisface gandurile rostite si nerostite ale lui Margo, o tanara care sta in umbra acestei actrite celebre, cu stil si clasa, si care avea tot ce isi dorea si ea. Parca pe nesimtite, insinuandu-se in tot si in toate, actionand, bine ticluit, Eva ajunge sa ii ia totul: o minune de barbat, sarmant si iubitor, rolurile, faima, reusita sociala, culminand cu … increderea in sine. Cam cum spune un proverb: incetul cu incetul, pana se face otetul. Dupa ce Eva a iubit-o, a admirat-o pe Margo, s-a „inflitrat” si a desfiintat-o pe cea pe care o admira si care era deschisa in a „cultiva” gustul si simturile celei din „subordinea” sa.

Apoi, Starul a plecat din organizatie, devenind Star intr-o alta organizatie aflata intr-un alt razboi pentru talente. Nu prea a inteles ce anume s-a intamplat cu procesul de gestionare a talentelor, cu incurajarile si feedback-urile repetate de a „creste” succesori. A primit o bataie pe umar, un email de multumire pe all org staff si un gest de usurare ca a ales sa paraseasca organizatia – nu mai era un alt loc pentru acest Star. Si nici loc de doua Staruri in aceeasi echipa.

Un alt Star i-a luat locul – ce-i drept, mai putin dornic sa demonstreze, doar isi pusese intreaga energie in a se insinua si … poza la minut – si la minuta sedintei de Talente – fusese luata deja. Creditele erau deja date si luate. Apoi, o alta Eva se va insinua si… povestea continua. Iar Starurile, cu adevarat staruri, stilate, rafinate, consecvente se vor imputina si se vor dilua in toate aceste demersuri si razboaie, vor mingle – ca sa intram in atmosfera roenglezei organizationale -, intre oameni care „n-au indoieli, n-au surprize, n-au culoare” (vorba unui scriitor contemporan), dar au mecanisme bine dezvoltate de a arde etape, de a (se) insinua si cladi noi premise pentru alte echipe, organizatii si vremuri. Si, cu siguranta staruri sau nu, fiecare isi va invata lectia la momentul potrivit, in organizatia potrivita si isi va dezvolta mecanisme pentru a face fata oricarui razboi.

* * *

Cat despre Talent Mangement, Succesion Management etc.? Exista organizatii cu procese asezate, cu practici peste ani, cu principii si filosofii. Exista si organizatii in care doar s-a cristalizat ideea. Daca in organizatia ta inca nu este un astfel proces (venit – sau nu – prin filiera Group, customizat local), cauta pe cineva care stie despre ce este vorba, care, ca un Chef destoinic – ca tot sunt la moda emisiunile pe teme culinare -, este mai preocupat sa afle de bucataria ta, de starea ta si mai putin sa iti prezinte ingredientele cu care a venit in furgoneta, din care o sa iti faca un platou demn de MasterChef. Un Chef care sa stie ce si cum sa combine elemente, care sa aiba si scoala, dar si practica si scoala vietii traite.

Este buna sursa unui Google pentru a dezvolta un program, e buna si sursa unui workshop „rapitor” si extravagant in conceptualizare, sau a unui training cu licenta de peste ocean, este bun un consultant care stie ca a mai facut multe altele pe langa si aproape de subiect, ca trainer sau teoretician, este buna si colectarea de cereri de oferte pentru a insaila o idee despre nevoie organizatiei si despre un proces de implementat in acest an financiar, despre hai sa facem …, dar pentru ce anume este buna optiunea aleasa? Decizia iti apartine. La fel si succesul si experientele resurselor umane (pozitive sau nu) din organizatia ta.

* * *

Va urma: Prerechizite pentru Gestionarea Talentelor in organizatie (http://www.hrnouveau.ro/)

Acceseaza http://www.hrnouveau.ro/articole/ pentru a te abona la Blog si pentru a primi direct in Inbox-ul tau cele mai noi articole!

Leave a Reply